Είδαμε!

  Στο Site Eidame αναρτούμε ό,τι είδαμε!  Καλή περιήγηση!

Γιατί τα αεροπλάνα δεν πετάνε ευθεία αλλά σε καμπύλη;

 


Γιατί τα αεροπλάνα δεν φαίνεται να πετάνε ευθεία στα μακρινά ταξίδια;

Γιατί στα μακρινά ταξίδια τα αεροπλάνα πηγαίνουν μέσω Λαμίας και ακολουθούν τις περισσότερες φορές μια τόσο καμπύλη διαδρομή αντί να πηγαίνουν καρφί στον προορισμό τους?

Επίσης: Γιατί το ταξίδι προς Αμερική διαρκεί περισσότερο σε σχέση με την επιστροφή προς Ευρώπη.

 

 

Τις περισσότερες φορές μας ενδιαφέρει να φτάσουμε το συντομότερο στον προορισμό μας.

 

Άσχετα με το αν το ταξίδι είναι που μετράει, αυτό που έχουμε μάθει είναι ότι η ευθεία αποτελεί τη συντομότερη διαδρομή ανάμεσα σε 2 σημεία.

 

Ωστόσο, σε μερικές μακρινές πτήσεις, πιθανόν να έχετε δει στις οθόνες του αεροπλάνου ένα χάρτη που εμφανίζεται με την πορεία της πτήσης.

Εκεί, φαίνεται ότι το αεροσκάφος δεν πετάει σε ευθεία, αλλά σε καμπύλη διαδρομή. Μερικές φορές πετάει ακόμη και σε ζιγκ-ζαγκ.

 

 

 

Η ερώτηση λοιπόν είναι: γιατί τα αεροπλάνα πηγαίνουν μέσω Λαμίας και ακολουθούν τις περισσότερες φορές μια τόσο καμπύλη διαδρομή αντί να πηγαίνουν καρφί στον προορισμό τους?

 

 

 

Η απάντηση είναι απλή: Διότι η Γη είναι μια πεπλατυσμένη σφαίρα ενώ οι χάρτες είναι επίπεδοι!

Οπότε η διαδρομή του αεροπλάνου που βλέπουμε στους χάρτες συνήθως φαίνεται να είναι μια έντονη καμπύλη διότι είναι απλά η αναπαράσταση της πραγματικής διαδρομής σε μια σφαίρα όπως θα φαινόταν πάνω σε ένα επίπεδο χάρτη.

 

Η κατάσταση λοιπόν αυτή που η διαδρομή φαίνεται τόσο έντονα καμπυλωμένη έχει να κάνει με τις ιδιότητες του χάρτη και με το γεγονός ότι αυτός είναι επίπεδος, όποτε δε μπορεί να αναπαραστήσει να προβάλει με ακρίβεια την πραγματική διαδρομή.

 

 

 

Όλα αυτά μπορούμε να τα διαπιστώσουμε πολύ απλά και μόνοι μας αν έχουμε στο σπίτι μια υδρόγειο σφαίρα ή ένα πορτοκάλι ή ακόμη και ένα καρπούζι. Αν έχετε 2 δοκιμάστε να λύσετε ακόμη ένα φιλοσοφικό γρίφο βλέποντας αν χωράνε στην ιδία μασχάλη.

Εγώ θα χρησιμοποιήσω απλά τους χάρτες της Google.

 

Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνουμε στο Λος Άντζελες γιατί έχουμε προσκληθεί στην τελετή απονομής των Οσκαρ .

 

Η διαδρομή λοιπόν κατά μήκος της οποίας διανύουμε τη μικρότερη απόσταση είναι αυτή που ενώνει τα 2 σημεία, ας πούμε την Ικαρία με το Λ.Α.

 

Για να δούμε τώρα πως φαίνεται η ίδια διαδρομή πάνω στο χάρτη. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ο χάρτης παραμορφώνει την διαδρομή μας καμπυλώνοντας την προς τον βόρειο πόλο.

 

 


 

Αν δεν είχαμε την υδρόγειο, και διαθέταμε μόνο τον χάρτη θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα σχετικά με το ποια είναι η πιο σύντομη διαδρομή. Για να δούμε τα πράγματα καλύτερα:

Έχοντας αποκλειστικά και μόνο το χάρτη φαίνεται ότι η πιο σύντομη διαδρομή είναι η ευθεία. Αυτό όμως θα ίσχυε μόνο αν η Γη ήταν επίπεδη.

Η Γη όμως δεν είναι επίπεδη και αυτή την ευθεία στη πραγματικότητα αν τη δούμε 3δ αντιστοιχεί σε αυτή την καμπύλη, κατά μήκος της οποίας σαφώς διανύουμε περισσότερα χιλιόμετρα, δηλαδή η διαδρομή είναι μεγαλύτερη.

 

 


 

Θέλοντας να εξερευνήσουμε λίγο περισσότερο τις ιδιότητες του χάρτη..

Ας υποθέσουμε τώρα ότι η φίλη μας η Αντζελινα, η οποία βρίσκεται στο Ουζμπεκισταν για αγαθοεργίες θα έρθει επίσης στο Λ.Α. γιατί είναι υποψήφια για Οσκαρ και κυρίως διότι της έχουμε υποσχεθεί ότι μετά την τελετή ίσως καταφέρουμε να πιούμε μαζί της και ένα κοκτέιλ. Αν φυσικά δε μας έχει επηρεάσει το τζετ λαγκ και νιώθουμε κουρασμένοι. Ίσως την επόμενη φορά Αντζελίνα. Δε ξέρω, θα δούμε..

 

Ας δούμε την πραγματική διαδρομή του δικού της αεροπλάνου, η οποία είναι φυσικά η συντομότερη διαδρομή που ενώνει την Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, με το Λ.Α.


 

 

Αεροπλάνο Αεροδρόμιο Πιλότος Απογείωση Προσγείωση Κενά αέρος

 

Ωστόσο αυτή η διαδρομή στον χάρτη φαίνεται ακόμη πιο περίεργη και ανεξήγητη αφού αναγκαζόμαστε να βγούμε από το χάρτη. Μην επιβιβαστείς Αντζελίνα, έχω κακό προαίσθημα!

 

 


Αεροπλάνο Αεροδρόμιο Πιλότος Απογείωση Προσγείωση Κενά αέρος

 

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι η επίπεδη φύση του χάρτη και το συγκεκριμένο είδος προβολής παραμορφώνει τη διαδρομή μας και δε μπορεί να τη αναπαραστήσει σωστά αφού αυτή βρίσκεται στη πραγματικότητα πάνω σε μια σφαίρα.

 

Η διαδρομή θα μπορούσε να φαίνεται ακόμη και ζικ ζακ αν ενώνει ένα σημείο από το βόρειο με ένα σημείο από το νότιο ημισφαίριο

 


 

Αεροπλάνο Αεροδρόμιο Πιλότος Απογείωση Προσγείωση Κενά αέρος

 

Για να γίνουμε ακόμη πιο συγκεκριμένοι είπαμε ότι η ευθεία αποτελεί τη συντομότερη διαδρομή ανάμεσα σε 2 σημεία.

Και αυτό βέβαια είναι κάτι που ισχύει όταν κινούμαστε πάνω σε ένα επίπεδο, δηλαδή σε μια επιφάνεια που δεν είναι καμπυλωμένη.

Από την άλλη πλευρά, αν κινούμαστε πάνω σε μια σφαίρα, όπως η Γη, τότε η συντομότερη διαδρομή που ενώνει δυο σημεία είναι το τόξο ενός κύκλου , το κέντρο του οποίου ταυτίζεται με το κέντρο της Γης, έτσι σε αυτή την περίπτωση η συντομότερη διαδρομή είναι μια καμπύλη γραμμή.

 

 


Αεροπλάνο Αεροδρόμιο Πιλότος Απογείωση Προσγείωση Κενά αέρος

Εικόνα: η συντομότερη διαδρομή ανάμεσα σε 2 σημεία Α,Β είναι το τόξο ενός κύκλου που ενώνει τα δύο σημεία, το κέντρο του οποίου ταυτίζεται με το κέντρο της Γης.

 

Τέλος, στην πραγματικότητα τα αεροπλάνα μπορεί να μην ακολουθούν με απολυτή ακρίβεια αυτές τις πορείες αλλά κάποιες αρκετά παραπλήσιες μιας και το ζητούμενο είναι η συντομότερη διαδρομή σε χρόνο και όχι αποκλειστικά σε απόσταση.

 

Αυτό γιατί οι αεροπορικές εταιρείες όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις δε ξοδεύουν χρήματα για πλάκα, και έτσι επιθυμούν το χαμηλότερο δυνατό κόστος καυσίμων για μια πτήση και κατ επέκταση τις χαμηλότερες τιμές στα εισιτήρια τους επιβατών της.

Έτσι η διαδρομή τελικά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες με έναν από τους κυριότερους, τον καιρό.

 

 


ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

 

Στα υπερατλαντικά ταξίδια για παράδειγμα η διαδρομή επηρεάζεται σημαντικά από τον αεροχείμαρρο (jet stream).

Το jet stream σε αυτή την περιοχή της Γης, είναι ένα κανάλι ισχυρού ανέμου που πνέει κυρίως συνήθως ψηλά – στα όρια της τροπόσφαιρας – και από τα δυτικά. Η ένταση, η θέση και το ύψος του οποίου εξαρτώνται κυρίως από την εποχή.

 

 


Αεροπλάνο Αεροδρόμιο Πιλότος Απογείωση Προσγείωση Κενά αέρος

 

Συνεπώς δεν έχει σταθερές ιδιότητες, και έτσι οι διαδρομές των αεροπλάνων που εξαρτώνται από αυτό μπορεί να αλλάζουν ακόμη και κάθε μέρα.

Τέλος το jet stream ειναι αυτό που είναι επίσης υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη διάρκεια ταξιδιού όταν πηγαίνουμε προς Αμερική, αφού έχουμε κόντρα άνεμο, σε αντίθεση με την επιστροφή από Αμερική, όπου το ταξίδι συνήθως διαρκεί λιγότερο αφού φυσαει από πίσω.

 

 

 

 

Συμπερασματικά λοιπόν:

Αν η Γη ήταν επίπεδη, υπόθεση η οποία βρίσκει κάποιους οπαδούς, η διαδρομή που φαίνεται ως ευθεία σε ένα χάρτη θα ήταν και η συντομότερη.

Σε αύτη την περίπτωση θα ήταν αρκετά παράλογο να ακολουθούνται αυτές οι φαινομενικά έντονες καμπύλες πορείες.

 

Πηγή: https://aeroplanetic.gr/

Σχόλια

Είδαμε Στρουμφικά!